Mezinárodní mládežnická konference YouPart, II. část – Praha

Přibližně šedesát studentů z šesti zemí Evropy se sešlo v Praze ve dnech 30. září až 2. října 2022 při příležitosti druhé části mezinárodní mládežnické konference s názvem YouPart, jejíž pořádání po rakouské organizaci Südwind převzala česká sekce DCI – spolek Zastánců dětských práv ve spolupráci s Ekumenickou akademií a Parlamentem dětí a mládeže ČR.

První den zahájil svým projevem předseda PDM ČR Kamil Černý. Dále následoval přednáškový blok, ve kterém vystoupila Linda Sokáčová, ředitelka neziskové lidskoprávní organizace Amnesty CZ, a Jonáš … za Fridays for Future. Po zbytek dne se studenti věnovali svým výstupům z první části konference pořádané ve Vídni. Výstupy účastníci konference rozdělili do deseti oblastí reprezentujících témata, která rezonují mezi mladými lidmi. Mezi ně patří například reforma školského systému, ekonomická a migrační krize nebo téma lidských práv.

Druhý den a dopoledne v rámci třetího dne bylo určené k hlubší diskusi o zvolených oblastech a k jejich srozumitelné formulaci. Odpoledne třetího dne si studenti mohli zvolit jednu z nabízených přednášek, největší zájem vzbudila komentovaná prohlídka židovského muzea v Praze.

Třetí a poslední část konference YouPart, jejímž cílem je aktivizovat mladou generaci a dát jí prostor vyjádřit svůj názor, se uskuteční mezi 4. a 6. prosincem 2022 v Bruselu. Na programu bude mimo prohlídku města i prezentace výstupů ze dvou předchozích částí konference poslancům Evropského parlamentu.


04.10.2022